torsdag 3 maj 2012

NP och dator

Såhär i nationella provs-tider ställer sig frågan om datorn som arbetsredskap sig på sin spets. Ska man låta elever skriva på en dator under de nationella proven, eller skjuter vi oss själva i foten?

Skolan hamnar i samma diskussion varje gång: hur vet vad eleverna verkligen kan om vi låter dem använda stavningskontroller, ordlistor och andra hjälpmedel (som är inbyggda i till exempel Word)?

För mig handlar det snarare om andra saker. Vad är det vi testar egentligen? Hur länge en elev kan sitta still och skriva om samma ämne? Hur många ord man kan skriva på tio minuter? Hur bra deras impulskontroll är?

Jag som undervisar i bland annat engelska, tycker inte att det handlar om stavningskontroller eller ordlistor i första hand. Det handlar om problemlösning. Även den bästa ordlista kan inte berätta hur ett ord ska användas om man inte förstår grammatiken. En stavningskontroll fungerar bara om man kan ordet man letar efter, men inte vet hur det stavas. Många elever klickar bara så att ordet inte längre lyser grönt, utan att ha någon koll på var det faktiskt står.

Borde det inte handla om språkuppfattning istället? Om att lösa problem med språket eller använda sig av tekniken för att hjälpa elever förstå? Måste allting handla om individens bedömning, och rädslan av att man på grund av en gruppsituation inte kan bedöma "helt rättvist"? Vilken typ av lärande har vi egentligen?

På min skola får man skriva på dator om man vill. Hittills har det gått bra, trots att internet inte var avstängt eller att ordlistor finns integrerade i diverse program. Huvudsaken är väl ändå att de löser problemet? Eller?

1 kommentar:

  1. Hej Anna! Jag har också funderat över det där med att det "förbjuds" datorer på nationella prov. Jag förstår inte varför inte skolverket kan producera prov där alla hjälpmedel är tillåtna. För det är ju så det ser ut i verkligheten idag. Det finns massa med resurser. Kunskapen sitter i hur man använder och hittar rätt information....

    Trevlig blogg btw!
    /Ida

    SvaraRadera